Skip to main content
OneTouch

Odżywianie i cukrzyca

Wpływ diety na poziom cukru we krwi1

Rodzaj spożywanych pokarmów ma bezpośredni wpływ na stężenie glukozy we krwi. Niektóre produkty spożywcze podnoszą poziom glukozy bardziej niż inne. Istotnym elementem terapii cukrzycy jest wiedza o tym, ile i czego można jeść, a także trzymanie się planu żywieniowego, który pasuje do Twojego stylu życia, a jednocześnie pomaga kontrolować stężenie glukozy we krwi. Trzy główne składniki odżywcze znajdujące się w żywności to węglowodany, białka i tłuszcze.

Węglowodany

Węglowodany to skrobia, cukier i błonnik w pokarmach takich jak produkty zbożowe, owoce, warzywa, produkty mleczne i słodycze. Podnoszą one poziom glukozy we krwi szybciej i bardziej niż inne składniki odżywcze: białka i tłuszcze. Wiedząc, jakie produkty spożywcze zawierają węglowodany oraz ile węglowodanów znajduje się w posiłku, możesz łatwiej kontrolować poziom glukozy we krwi. Węglowodany lepiej pozyskiwać ze zdrowych źródeł, takich jak warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste (bogate w błonnik), a nie z produktów z dodatkiem cukru, tłuszczu czy soli.

Białka

Białka są nieodzownym składnikiem zrównoważonej diety i pomagają zwalczać uczucie głodu. Ponadto nie zwiększają bezpośrednio poziomu glukozy we krwi tak jak węglowodany. Aby uniknąć nadmiernego przyrostu masy ciała, należy kontrolować wielkość porcji spożywanych białek. U osób z cukrzycą typu 2 białka przyspieszają działanie insuliny, zatem nie zaleca się leczenia niskiego poziomu glikemii za pomocą białkowych koktajli. W przypadku niskiego poziomu cukru we krwi lepiej spożyć 15 gramów szybko przyswajalnych węglowodanów zawierających glukozę, jak np. sok, inne napoje z dodatkiem cukru, a także płynną glukozę lub tabletki glukozowe.

Tłuszcze

Tłuszcze są nieodzownym elementem zbilansowanej diety, a w szczególności zdrowe tłuszcze z tłustych ryb, orzechów czy nasion. Nie podnoszą one stężenia glukozy we krwi, ale są bogate w kalorie i mogą powodować przyrost masy ciała.

W zbilansowanej diecie należy uwzględnić wszystkie trzy składniki odżywcze.

Właściwe wybory żywieniowe

Dietetyk lub edukator diabetologiczny może pomóc Ci w opracowaniu odpowiedniego planu żywienia, który będzie pasował do Twojego stylu życia.

Oto kilka zasad zdrowego odżywiania:

Zdrowe odżywianie dla chorego na cukrzycę to zdrowe odżywianie całej rodziny.

  1. Planuj regularne posiłki składające się z porcji odpowiedniej wielkości. Twój lekarz może pomóc Ci zaplanować zdrową dietę i dobrać odpowiednie porcje jedzenia.
  2. Podczas każdego posiłku jedz różne bogate w składniki odżywcze produkty, w tym zdrowe tłuszcze, chude mięso lub białka, produkty pełnoziarniste i chudy nabiał, pamiętając o właściwej wielkości porcji.
  3. Jak najczęściej wybieraj produkty bogate w błonnik, takie jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste (otręby, makaron razowy i brązowy ryż).
  4. Wypróbuj zamienniki mięsa, takie jak soczewica, fasola lub tofu.
  5. Wybieraj niesłodzone napoje, takie jak woda, niesłodzona herbata lub kawa.
  6. Stosuj zamienniki cukru.
  7. Ogranicz spożycie soli.

Wizualizacja wielkości porcji: to leży w Twoich rękach

Wybierane przez Ciebie produkty i ilość spożywanego jedzenia mają wpływ na stężenie glukozy we krwi. Jeżeli jesz więcej, niż Twój organizm potrzebuje, Twój poziom glukozy we krwi wzrośnie. Aby wspomóc leczenie cukrzycy, ważna jest umiejętność dobierania porcji o odpowiedniej wielkości. Na szczęście dysponujesz już odpowiednim narzędziem – własnymi dłońmi.

Kanadyjskie Towarzystwo Diabetologiczne3 sugeruje stosowanie takich wielkości porcji jako wytycznych:

no_1.jpg

Określanie wiekolści porcji positku
Share Image: 
0
Asset Name: 
no_1.jpg
Production Year: 
2017
J&J Copy Leader: 
Agency Producer Contact Name: 
Usages rights coverage (countries/region): 
Usage rights terms/length: 
Format: 
image/jpeg
Size: 
453561
Photographer/Illustrators: 

Kupowanie zdrowych produktów spożywczych

Zanim zrobisz zakupy:

  • Zaplanuj swoje posiłki na zapas (kilka dni do tygodnia) i wkomponuj w nie zróżnicowane produkty z kilku grup.
  • Przygotuj listę produktów spożywczych na podstawie swojego planu posiłków.

W sklepie spożywczym:

  • Miej przy sobie swoją listę i kupuj tylko te produkty, które zapisałeś/zapisałaś.
  • Nigdy nie rób zakupów, gdy jesteś głodny/głodna, ponieważ możesz wybrać niezdrowe produkty pod wpływem impulsu.
  • Rób zakupy w bardziej oddalonych działach, np. w dziale produktów świeżych; to tam znajdziesz „prawdziwą żywność” w przeciwieństwie do żywności konserwowanej.
  • Unikaj słodzonych napojów gazowanych, słodyczy i chipsów.
  • Sprawdzaj etykiety artykułów spożywczych, pomoże Ci to dokonywać zdrowych wyborów żywieniowych.

 

1 American Diabetes Association. (ADA) Standards of Medical Care in Diabetes–2018. Diabetes Care 2018; 41, Suppl. 1. Dostęp do wersji online: 6 maja 2018 @ http://care.diabetesjournals.org/content/diacare/suppl/2017/12/08/41.Supplement_1.DC1/DC_41_S1_Combined.pdf

3 Canadian Diabetes Association (CDA) Portion Guide: Your hands can be very useful in estimation portions. Dostęp do wersji online: 25 maja 2018, @ https://www.diabetes.ca/diabetes-and-you/healthy-living-resources/diet-nutrition/portion-guide

CO/LFS/0416/0039(1)a